от  в Винг Чун

Въпроси и Отговори – Николай Печанов

Въпрос:
Какво повече ви дава бойното изкуство в сравнение с един спорт?

Отговор:
Като бивш спортист мога да кажа, че спорта е нещо много хубаво и дава много на хората, но трябва да уточня, че става дума само за спортуването за себе си. Не и професионалния спорт при, който хората се състезават помежду си и са склонни да пресилват нещата и да злоупотребяват със себе си и някои химикали. А това не е добре. Когато спортувате за себе си вие не гоните някакви постижения, а се съобразявате единствено със собствените си усещания за нещата. Спорта може да ви направи по-дисциплинирани, по-организирани, да ви поддържа в добра физическа форма, но дали само това едостатъчно!? Когато говорим за бойно изкуство нещата се поставят на друга основа.

Аз мога да кажа за Винг-чун.

Бойното изкуство изгражда хората много комплексно. Това, че ще бъдете в перфектна физическа форма и здравословно състояние е само върхът на айсберга. Под повърхността се крие нещо много голямо и това е цялостен начин на живот. Това е философията на бойното изкуство. Всичко което се случва в живота ви бива пречупено през призмата Винг-чун.

Например начина по който решаваме житейските си проблеми. Те биват решавани веднага и на място без отлагане-това е заложено и в техниките на Винг-чун. Също така Винг-чун ви кара да харесвате опростения начин на живот без излишно усложняване. Това се налага от самосебеси, защото ако начинът ви на живот е твърде сложен няма да ви остава достатъчно време да практикувате.

Бойното изкуство ще ви изправи да се състезавате сами със себе си и когато спечелите това състезание ще сте спечелили много. Това означава перфектен самоконтрол. Не можете да очаквате, че бихте могли да контролирате противника си ако не можете да контролирате първо себе си.

Накрая да обобщим – Винг Чун е един елегантно опростен и в същото време добре организиран начин на живот, изграждайки перфектна физическа форма и здравословно състояние, които водят до положителен начин на мислене и добра мотивация за развитие. Какво повече може да иска човек освен и един перфектен начин за самозащита, което е най-силната страна на Винг-чун.

vtbgВъпроси и Отговори – Николай Печанов